topNotif

معرفی گیاه موگه یا لاله دره

2376 بازدید
10 مهر 97
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 24 آذر 1400

معرفی گیاه موگه یا لاله دره و آشنایی با خواص آن

در ایران با نام خارجی آن موگه و موگت شناخته می شود. در بعضی از کتب طب سنتی لاله دره نیز شناخته می شود.

معرفی گیاه موگه یا لاله دره

معرفی گیاه موگه یا لاله دره

مشخصات موگه را بشناسیم.

گیاهی است چند ساله دارای ساقه زیرزمینی ناصاف و پر گره نسبتا متورم، افقی و دو عدد برگ اصلی موج دار بزرگ بیضی شکل نوک تیز، دراز با دم برگ بلند که لوله شده و ساقه را در آغوش می گیرد، دارد. ساقه در حقیقت دنباله همان دو برگ است که مستقیما از ریشه بیرون می آید. ساقه گل دهنده آن زاویه دار که از کنار برگ ها بیرون می آید و گل های سفید زنگوله شکل معلق بسیار معطر در امتداد قسمت انتهایی ساقه گل دهنده در ماه اردیبهشت تا اوایل تابستان ظاهر می شوند. تکثیر موگه معمولا در باغ ها از طریق کاشت قسمتی از ساقه زیرزمینی آن است که در اواخر تابستان انجام می گیرد.

روش دیگر تکثیر آن این است که در پاییز جوانه های قوی و کاملا زیبا و خوب گیاه را گرفته و هر 10 -12 عدد از آن ها را در یک گلدان می کارند. اگر گلدان ها را در گلخانه نگهداری کنند پس از چند هفته ریشه بندی آن ها شروع شده و پس از آن گل می دهند و به این ترتیب گل موگت را می توان از ماه آذر و دی تا اردیبهشت در اختیار داشت.

گیاه موگه معمولا در جنگل های مرطوب مناطق اروپا و شمال آفریقا و شمال آمریکا به طور خودرو می روید. در ایران پرورش داده می شود.

 

همچنین بخوانید: گیاه روئینه چیست و در طب سنتی چه کاربردی دارد؟

 

ترکیبات شیمیایی موگه

از نظر ترکیبات شیمیایی مواد عامل مهم موجود در گیاه عبارت اند، از چند گلوکوزید قلبی کونوالاتوکسین، کونوالاتوکوسول، کونوالامارین، ساپونین کونوالارین، در گل آن علاوه بر گلوکوزیدهای یاد شده در حدود 0/05 درصد اسانس به رنگ زرد مایل به سبز وجود دارد. از ماده عامل کونوالامارین در حدود 2 در هزار در گل های گیاه وجود دارد. این ماده گردی است متبلور سفید بی بو و تلخ کونوالاتوکسین در تمام اندام گیاه وجود دارد و به شکل بلورهای سوزنی بی رنگ و تلخ است.

این ماده قوی ترین گلوکوزید سمی موگت است. کونوالارین به مقدار زیاد در برگ و ساقه زیرزمینی گیاه وجود دارد و دارای خاصیت مسهلی شدید می باشد. در گزارش بررسی شیمیایی دیگری آمده است که گیاه موگت دارای دو ماده عامل عمده متبلور است، یکی کونوالارین و دیگری کونوالامارین، این دو ماده متبلور در اثر هیدرولیز و با اسیدهای آبدار تجزیه شده اولی به گلوکوز و کونوالارتین و دومی به گلوکوز و کونوالامارتین تبدیل می شود.

خواص موگه

ساییده گل و ریشه و ساقه زیرزمینی موگت عطسه آور و ضد تشنج می باشد. گیاه سمی قلبی است و در مصرف آن باید دقت کرد که بیش از حد مجاز مصرف نشود. در آلمان از موگت عرق می گیرند که به نام آب طلا معروف است و به عنوان مسکن و ضد تشنج می خورند. اگر 1/5 – 1 گرم از عصاره ای که از تمام اعضای این گیاه گرفته می شود در عرض روز به تدریج خورده شود، موجب تقویت قلب می شود. ضربان قلب را منظم کرده و برای ازدیاد ترشح ادرار به طور قطع موثر است. در موارد آسم قلبی موگت را با یه پتاسیم به طور ترکیبی استعمال می کنند که اثرش بیشتر است. مقدار خوراک از ماده کونوالامارین 1-5 سانتی گرم است که به طور حب و یا محلول الکلی آن می خورند. در جوانان تا 10 سانتی گرم نیز تجویز می شود.

توجه:

مصرف زیاد این دارو ایجاد تهوع، آشفتگی و اسهال می نماید و اسراف در خوردن آن خطرناک است زیرا سمی است و مصرف این دارو باید با نظر و مراقبت پزشک متخصص قلب باشد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

مرو تلخ را با خواص درمان ناراحتی های گوارشی، درمان سوزش معده، آنتی باکتریال، درمان سرماخوردگی، رفع درد مفاصل، درمان سردرد، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

هیچ
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0