topNotif

خواص و مضرات گیاه خارشیری (خارمریم)

9213 بازدید
07 بهمن 97
سمانه
,

خواص و مضرات گیاه خارشیری (خارمریم)

گیاه خارشیری (خارمریم یا ماری تیغال) برای بیش از 2000 سال استفاده طبی داشته است. داروشناس معروف قرن هفدهمNicholas Culpeper این گیاه را برای درمان یرقان پیشنهاد کرد و نیز در درمان گرفتگی های کبدی و طحال مفید دانست. قسمت هایی از گیاه که مصرف طبی دارند دانه ها و گل های خشک شده آن هستند.  میوه خشک شده (که فندقه نام دارد) نیز مصرف طبی دارد. امروزه نیز از خار مریم به عنوان داروی آنتی هپاتوکسیک در مسمومیت های کبدی استفاده می شود. در ادامه این مقاله با خواص و مضرات گیاه خارشیری (خارمریم) آشنا شوید.

مشخصات ظاهری گیاه خارشیری (خارمریم)

خار مريم، گياهي است از خانواده كاسنیان (Asteraceae) یا مرکبان (Compositae)، يك يا دو ساله، بدون كرك، با رنگ سبز مات و داراي ساقه ای ایستا به طول 0/8 تا 1/5 متر می باشد. ساقه این گیاه ضخیم، ساده و کمی منشعب با شاخه های نسبتا ضخیم است که به یک کپه سبز و شیاردار طولی منتهی می شود. برگ ها بزرگ، واجد لکه های سفید در اطراف رگبرگ ها، چند بخشی و شانه ای با قسمت های تخم مرغی-مثلثی و‌ خاردار است و به ابعاد ۱۲ در ۳۰ سانتی متر دیده می شود.

ساقه آغوش، لبه دار و دارای گوشوارک است. گل ها به رنگ صورتی یا ارغوانی در کپه های انتهایی مجتمع شده اند. کپه، خاردار و قطر آن ۸ تا ۱۲ سانتی متر و بندرت در حدود ۶ سانتی متر است. گریبان ها فشرده، کروی و در قاعده دارای برآمدگی قوسی شکل است که در داخل سر نیزه ای می شود. میوه این گیاه به شکل فندقه است و دارای مزه ای روغنی (دانه) و تلخ (جداره میوه) و بدون بو هستند.

 

خواص و مضرات گیاه خارشیری (خارمریم)

خواص و مضرات گیاه خارشیری (خارمریم)

 

محل رویش و پراکنش گیاه خارشیری (خارمریم)

خارمریم در غالب نقاط اروپا و آسیا می روید و در نواحی شمال، شمال غرب، غرب و جنوب ایران پراکنده است. این گیاه در کشورهای آلمان، آرژانتین، چین، رومانی و مجارستان کشت و بهره برداری می شود.

ترکیبات شیمیایی گیاه خارشیری (خارمریم)

این دانه ها حاوی ترکیبات بیوفلاوین است که به سیلی مارین (1/5 تا ۳ درصد) معروف اند. سه ترکیب که سیلی مارین  سیلی بینین، سیلی دیانین و سیلی کریستین می باشند. سیلی بینین فعال ترین آن ها است و در اثرات دارویی و درمانی این گیاه بسیار موثر است. علاوه بر این، حاوی فلاونولیگنان ها، بقیه فلاونوئیدها، روغن و چربی (حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد) و استرول ها می باشد.

خواص گیاه خارشیری (خارمریم)

بسیاری از مردم از این گیاه برای حفاظت از کبد در برابر اثرات الکل استفاده می کنند. همچنین، در برابر فلزات سنگین، داروها و در صورت نیاز در زمان مصرف حلال ها، حشره کش ها و باکتری های حاصل از سموم غذا، کبد را حفظ می کند. مطالعات از دهه 1930 نشان داده اند که سیلی مارین موجب تثبیت سلول های کبدی شده و به عنوان آنتی اکسیدانی برای حفظ سلول های کبدی از آسیب های رادیکال های آزاد عمل می کنند.

 

همچنین بخوانید:  مزایای دانه ی خار مریم چیست؟

 

Zetl نشان داده که این گیاه موجب بازسازی سلول های سالم کبدی شده و توانایی کبد برای تصفیه سموم خون را بالا می برد. دانشمند دیگری دریافت که فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه خارشیری و عصاره حاصل از دانه آن آسیب کبدی بیمارانی که از داروهای روان گردان استفاده می کنند را بهبود می بخشند. اخیرا Schuppen نشان داد که سیلی مارین توانایی مهار فیبروز، یعنی فرایندی که موجب ایجاد سیروز در افراد مبتلا به بیماری های التهابی حاصل از هپاتیت یا سو مصرف الکل می شوند، را دارد.

مطالعات بالینی نشان دادند که این گیاه به کبد کمک می کند به حالت طبیعی قبل باز گردد و با قطع مصرف الکل سلامت قلبی را باز یابید. نتایج مطالعات Vellass نشان می دهد که کیفیت زندگی با این ماده افزایش یافته است و برای افراد مبتلا به سیروز کبدی امید به زندگی افزایش یافته است.

Naausato دریافت خارشیری صفرا را فعال می کند و بنابراین خطر سنگ های صفراوی را کاهش می دهد ولی آن اثر هنوز بر روی انسان ها در دست تحقیق است.

دوز درمانی روزانه گیاه خارشیری (خارمریم)

خارشیری به صورت کپسول، مایع و چای موجود است. سلی مارین (ماده ای که در این گیاه وجود دارد و مسئول اثرات درمانی آن است) در آب به خوبی حل نمی شود بنابراین چای این ماده بسیار ضعیف است.

دوز درمانی روزانه برای بیماری کبدی و نارسایی کبدی 420 تا 600 میلی گرم عصاره حاوی 80% سیلی مارین است.

عوارض جانبی و منع مصرف گیاه خارشیری (خارمریم)

استفاده از محصولات این گیاه هیچ عارضه شدیدی را به صورت ناگهانی و یا حتی در طولانی مدت ایجاد نمی کند در واقع برگ های جوان آن و نیز ساقه های آن قبلا به عنوان غذا در اروپا مصرف می شد. در برخی افراد این ماده اثر ملین خفیف دارد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

تخم خارمریم را با خواص کمک به سلامت کبد، بهبود سلامت پوست، کاهش کلسترول، کمک به کاهش وزن، کاهش مقاومت به انسولین، بهبود علائم آسم آلرژیک، محدود کردن پیشرفت سرطان، کمک به حفظ سلامت استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

1
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

  1. ساره
    27 مهر 1400

    عالی

0