یوگا چیست؟!

1543 بازدید
07 مهر 97
سمانه

یوگا چیست؟!

یوگا از ریشه یوج به معنای مهار و هم ریشه و تقریبا هم معنا با یوغ فارسی است. این واژه را در وده ها مهمترین و قدیمی ترین متون مقدس هندویی ابتدا به معنای پیوند دادن و سپس بستن اسب به کار می برده اند. در نهایت حدود 500 سال قبل از میلاد یوگا به مفهوم مراقبه حواس به کار رفته است. در متون فارسی و عربی قدیم نیز برای حکایت از این مفهوم لفظ جوک را به کار می برده اند. اما در اصطلاح یوگا را بی رویه برای حکایت از مفاهیم، تصورات و پدیده های گوناگون به کار می برند.

یوگا چیست؟!

یوگا چیست؟!

کاربردهای متداول یوگا

اگر بخواهیم کاربردهای متداول یوگا را برشماریم. دست کم به چهار دسته باید اشاره کنیم.

  • 1- در کاربردهای عمومی و رایج یوگا را به پدیده هایی اطلاق می کنند که در جوهر خود شاید بیشتر نوعی ورزش یا رویه برای تندرستی باشد. البته این را بیشتر باید کاربردی عوامانه و غیر فنی تلقی کرد.
  • 2- از طرفی یوگا را به طور شایع معادل ریاضت به کار می برند و مرتاضان را از هر نوعی که باشد یگی می خوانند. چنان که میرچا یوگا را در سنت هندی بر هر روش مراقبه ای و شیوه زاهدانه اطلاق می کرده اند و هنوز هم می کنند. در این کاربرد عام نگر شیوه هایی مانند تتریزم بودایی (آیین بودایی تبتی) و … نیز از گونه ای از یوگا به شمار می آید. البته در همین کاربرد اشکال بی شماری از یوگای فرقه ای، عوامانه یا جادویی و همچنین یوگای غیر برهمنی از قبیل بودایی و … را می توان یافت. شاید به همین سبب باشد که برخی جریان های دینی اجتماعی نیز بر خود عنوان یوگا اطلاق می کنند.
  • 3- علاوه بر این دو کاربرد یوگا در نجات شناسی هندویی عنوانی است معادل راه یا طریق که بر هر یک از راه های سه گانه نجات، یعنی طریق عمل، طریق معرفت و طریق دلدادگی اطلاق می شود. اطلاق یوگا بر این طریقت ها شاید از آن بابت باشد که این ها هر کدام انضباط های خاصی را فرا روی سالکان قرار می داده اند.
  • 4- در معنای اخص کلمه به ویژه وقتی از فلسفه و عرفان هندو سخن می گویند یوگا یکی از شش مکتب نجات هندویی است. یوگا را در این کاربرد باید رویه برای توقف کامل کلیه کنش های ذهن دانست که البته نه برای کسب توانایی های فوق عادی چنان که شاید ما از اعمال خارق العاده ای که به یگی ها نسبت می دهند در نظر داریم، یا صرف به دست آوردن سلامت جسمانی و روانی چنان که از یوگای متداول در باشگاه ها و انجمن ها بر می آید بلکه برای برطرف کردن جهالت محنت آفرین ناشی از تشخیص ندادن خویشتن حقیقی خویش از ماده مطرح می شود. در این کاربرد گاهی یوگا را به معنای پیوند میان نفس انسان با خدا طلقی می کنند.

 

همچنین بخوانید: یوگا راهی مناسب برای آرامش روح و روان

 

یوگا های مختلف دیگر

منتره یوگا

یوگای اوراد و اذکار این عنوان اشاره به روشی یوگایی است که هدف آن دست یابی به اتحاد با خدا یا برهمن از راه تکرار اذکار و اوراد است. پورانه ها این روش را راهی آسان برای رسیدن به دانش برهمن می شمرد.

لیه یوگا

یوگای استغراق روش یوگایی دیگری است که اتحاد با خدا را از راه عبادت و حرمت گذاری سخت و مشتاقانه جست و جو می کند و بر آن است که این راه به بیداری کوندالینی بالاترین وضعیت آگاهی بیانجامد.

هتهه یوگا

یوگای خشن یا نیرومند این نیز روش دیگری است که هدفش بیدارسازی کوندالینی است. اما این هدف را از راه ترکیب فنون تطهیر بدن و تمرین های بدنی دنبال می کند.

راجه یوگا

این همان روشی است پتنجلی در قرن دوم پیش از میلاد آن را تبیین کرد و تحت عنوان یوگای کلاسیک و کهن شناخته می شود. نام راجه یوگا (یوگای شاهانه) را شاید از آن رو بر این روش اخیر گذاشته اند که صورت کلاسیک و نظام مندتری از یوگا را عرضه می کند. این یوگا را تحت عنوان یوگای هشت ابزاری نیز می شناسند.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

گیاه اسطوخودوس را با خواص درمان روماتیسم، آرتروز و نقرس، رفع مشکلات خواب، افزایش تمرکز، آرامبخش، رفع افسردگی، رفع اضطراب و استرس، کاهش درد، درمان سرماخوردگی، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

1
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

  1. اعظم
    9 مهر 1397

    من عاشق یوگام، ممنون برای مقاله هاتون

0