topNotif

گیاه ایپکا (ایپکا برزیل) و معرفی خواص و عوارض آن

2019 بازدید
30 آذر 97
بهاره
بروزرسانی شده در تاریخ 30 آذر 1400

با خواص و عوارض گیاه ایپکا (ایپکا برزیل) بیشتر آشنا شوید

گیاه ایپکا (ایپکا برزیل، ایپکا ریو) با نام علمی Carapichea ipecacuanha، گیاهی است از خانواده روناس (Rubiaceae)، به صورت درختچه که ارتفاع آن به 30 تا 40 سانتی متر می رسد. گیاه ایپکا دارای ساقه های افقی، خزنده و بند بند که از آن در محل تماس با زمین، ریشه هایی خارج می شود که بعضی از آن ها نازک و برخی دیگر ضخیم و گوشتدار است.

ویژگی های ظاهری گیاه ایپکا

ریشه های گیاه ایپکا، برجستگی های حلقوی فشرده و منشعب دارند. برگ های آن متقابل، بیضی شکل و نوک تیز بود. همچنین، این برگ ها دارای پهنک کامل و طول حدود 7 و پهنای 3 سانتی متر هستند و اطراف آن ها بدون دندانه و تقریبا صاف است. گل های گیاه ایپکا کوچک، سفید رنگ، مجتمع و به صورت کاپیتول های انتهایی هستند.

مجتمع گل ها از تعداد 8 تا 20 گلچه تشکیل شده است و هر یک از گل های آن دارای کاسه 5 دندانه ای و جام مرکب از 5 تقسیم نوک تیز است و در داخل آن ها نیز 5 پرچم در اطراف یک مادگی با تخمدان 2 خانه دیده می شود. میوه گیاه ایپکا سته و آبدار است و حاوی دانه های سخت و تخم مرغی شکل می باشد که پس از رسیدن به رنگ بنفش سیاه در می آید.

گیاه ایپکا

گیاه ایپکا

محل رویش و پراکنش گیاه ایپکا

درختچه ایپکا به صورت خودرو در نواحی مرکز و جنوب آمریکا (نواحی حاره برزیل) پراکنده است و در هندوستان نیز کشت و پرورش می شود. ایپکا را در برزیل کاستاریکا و نیکاراگوئه به صورت خودرو جمع آوری، مصرف و به کشورهای دیگر جهان صادر می کنند. بیشترین تولید کننده ایپکا در جهان، کشور برزیل است.

اندام قابل استفاده گیاه ایپکا

اندام قابل مصرف گیاه ایپکا، ریشه آن است. ریشه های آن تقریبا بدون بو هستند. همچنین، دارای طعمی تلخ، سوزاننده و غیر قابل تحمل هستند. ایپکا شامل قطعات ریشه ها، تا قطر 5 میلی متر بوده و پوشیده از برجستگی های حلقوی است. سطح خارجی آن ها در مقطع عرضی به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای که با شیارهای طولی نامنظم دیده می شود.

ناحیه پوست ریشه رنگ خاکستری مایل به قهوه ای و ناحیه چوب آن رنگ زرد دارد و یک سوم تا یک پنجم قسمت کل مقطع ریشه را در برمی گیرد. پودر ریشه ایپکا به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای روشن دیده می شود تقریبا بوی خاصی ندارد و دارای طعمی تلخ و سوزاننده است.

 

همچنین بخوانید:  بیماری برونشیت چیست و 6 نسخه گیاهی برای درمان این عارضه

 

ترکیبات شیمیایی گیاه ایپکا

ترکیبات موثر سیمیایی گیاه ایپکا شامل ترکیبات ایزوکینولین آلکالوئیدها (2 تا 4 درصد)، ایریدوئیدها و ایزوکینولین گلیکوزیدها می باشد.

موارد استعمال و خواص درمانی گیاه ایپکا

گیاه ایپکا را بیشتر در صنعت دارو سازی استفاده می کنند. معمولا دارای اثر اکسپکتورانت و خلط آور است. جهت رفع سرفه و درمان بیماری هایی مانند برونشیت کاربرد دارد. در مقادیر بالا در مسمومیت ها به عنوان قی آور (تهوع آور و ایجاد استفراغ) استفاده می شود.

عوارض مصرف گیاه ایپکا

 مصرف بیش از اندازه سبب درد معده و روده ، مشکلات قلبی و عروقی (از جمله کاهش فشار خون، افزایش ضربان قلب)، میوپاتی (آسیب ماهیچه ای)، نقص در عملکرد دستگاه تنفسی، تشنج، شوک و کما می شود.

نکته: ایپکا دارویی سمی محسوب می شود بنابراین، در مصرف و نگهداری آن باید احتیاط کرد و در هنگام مصرف با پزشک مشورت کنید.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

کتیرا را با خواص تقویت و رشد مو، درمان ریزش مو و شوره سر، چاق کننده صورت، درمان سرفه، کمک به درمان دیابت، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

4
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0