topNotif

خواص درمانی پنیرک

7714 بازدید
04 آبان 96
سمانه
,
بروزرسانی شده در تاریخ 23 آذر 1400

با پنیرک و خواص درمانی آن آشنا شویم

پنیرک با نام های دیگری همچون حب المشک، پنیرک وحشی، خطمی خوشبو، په یه چه وره، خطمی کوچک و …شناخته می شود. پنیرک یکی از گیاهان کم دوام و گاهی با دوام است که در مزارع کهنه و در کنار جاده ها به وفور می روید و در اروپا، آمریکا، کانادا و مکزیک کاشته می شود. پنیرک دارای طبع سرد و تر می باشد و دارای خاصیت ضد التهابی و مسهل ملایم است. همچنین، در درمان مجاری فوقانی تنفسی، معده، روده و نیز در پانسمان آبسه ها، کورک و جوش ها از آن استفاده می شود. حال، در این مطلب فواید و مضرات و طرز تهیه عصاره و دم کرده پنیرک را بررسی می کنیم.

مشخصات ظاهری گیاه پنیرک

پنیرک با نام علمی گیاهی، از است. این گیاه علفی، دوساله یا چند ساله با ساقه افراشته یا خمیده و بدون کرک که دمبرگ آن 1,5 تا چند برابر طول پهنک برگ و پهنک کمابیش مدور، بعضی اوقات با قاعده پخ و بسیار متغیر در اندازه است. برگ ها، قلبی شکل تا کلیوی شکل و دارای حاشیه دندادنه ای یا اره ای است. گل آن رنگ صورتی تا ارغوانی و در نمونه خشک شده رنگ متمایل به بنفش دارد و دارای پنج گل برگ باریک می باشد و در ماه های خرداد الی آبان گل می دهد. دوران گل دهی این گیاه از اردیبهشت تا اواخر شهریور است و زمان برداشت، تا اواخر مرداد می باشد.

میوه واجد 9 تا 14 برچه، بدون کرک یا کرکدار، در سطح پشتی تخت و دارای چین و چروک و حفره های شبکه مانند، با حاشیه تیز ولی فاقد بال است و دانه آن پوشیده از حفره های سفید رنگ یا متمایل به قهوه ای است. ریشه سفید و نواری شکل آن ایجاد شاخه هایی به بلندی 20 تا 30 سانتی متر می کند.

 

خواص درمانی پنیرک

خواص درمانی پنیرک

 

محل رویش و پراکنش گیاه پنیرک

مختلف اروپا، آسیا و شمال آمریکا پراکنده است. در کشورهای مجارستان و بعضی از مناطق بالتیک، هم به صورت خودرو می روید و هم کشت و پرورش داده می شود. همچنین، این گیاه در نقاط مختلف ایران از جمله گیلان، آذربایجان، نواحی غربی دریای خزر، اصفهان، خراسان، بندرعباس، قشم، کرمان و بلوچستان می روید.

ترکیبات شیمیایی گیاه پنیرک

پنیرک شامل ترکیبات موثر شیمیایی نظیر پلی ساکاریدها، مواد موسیلاژی (بیشتر از 10 درصد)، آنتوسیان ها، آنتوسیانین ها، اسانس فرار، تانن و ویتامین ث است.

خواص دم کرده گیاه پنیرک

دم کرده پنیرک بسیار مقوی، نرم کننده برای سینه و حنجره، ضد سرفه، گرفتگی صدا و برای برونشیت لوزه ها و حساسیت مجاری تنفسی فوق العاده موثر است و هم چنین برای التهاب حنجره، زکام ریه مفید می باشد.

چنانچه از دم کرده پنیرک برای قولنج معده و روده استفاده شود اثر سریع خواهد داشت. شیره پنیرک و یا دم کرده آن برای شستن زخم ها و جراحات موثر است. شیره گیاهی پنیرک هر تحریک و حساسیتی را مرتفع می کند. تنقیه گرم پنیرک برای تورم روده بسیار مفید است اما فقط از گیاه تازه آن استفاده کنید.

همچنین گیاه پنیرک برای دفع اخلاط غلیظ، برای ورم کلیه و درد مثانه و درد طحال و زخم روده و سوزش ادرار و شکستگی اعضا و تقویت معده و زخم معده و سو هاضمه و سیاتیک مفید است.

 

همچنین بخوانید:  گیاه توله چیست؟

 

سایر خواص پنیرک

  • مهمترین خواص پنیرک در طب سنتی، خاصیت آنتی‌ بیوتیک آن است، به طوریکه استفاده از این گیاه برای درمان انواع عفونت‌ها مانند عفونت دستگاه ادراری و عفونت‌های دستگاه تناسلی زنان رایج بوده است.
  • اگر به دنبال راهی برای تسکین و بهبود گلو درد هستید از پنیرک جوشانده ای تهیه کنید و آن را غرغره نمایید.
  • کلاهک پنیرک برای کیسه صفرا بسیار مناسب بوده است.
  • اگر دچار تاول دهان هستید با پنیرک دهان خود را مالش دهید تا تاول آن از بین رود.
  • برای ورم گوش و ورم دستگاه تناسلی زنان و ورم پروستات و ورم حفره های بینی مفید است.
  • اگر درد گوش دارید از گیاه تازه پنیرک، بخوری تهیه کرده و با آن گوش خود را بخور دهید تا درد آن کم شود.

دستور تهیه دم کرده پنیرک

برای تهیه دم کرده پنیرک به یک الی دو قاشق گیاه تازه از آن نیاز دارید. گیاه تازه پنیرک را به مقدار نیاز در یک فنجان آب سرد به مدت 8 ساعت خیس کنید، سپس با حرارت بسیار کم گرم کنید و نگذارید بجوشد و روزانه دو الی سه بار از آن بنوشید.

برای تهیه عصاره پنیرک 50 گرم از گیاه تازه پنیرک را در یک لیوان آب داغ برای دو الی سه ساعت خیس کنید و برای چند لحظه با حرارت کم آن را جوش دهید و برای شستشو دست و صورت و استعمال خارجی از آن استفاده کنید.

نکته

پنیرک دارای مضراتی همچون اسهال و دل درد و ورم معده در صورت مصرف خام آن می باشد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

گل پنیرک را با خواص  نرم کننده، ضد سوختگی، ضد سرفه، کاهش آبریزش بینی، ملین، پادزهر قوی گزش، صاف کننده صدا، خلط آور، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

5
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0