topNotif

معرفی ریوند و خواص آن

16643 بازدید
21 فروردین 97
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 24 آذر 1400

معرفی ریوند و خواص آن

در کتب طب سنتی با نام های ریوند، ریوند چینی یا ریوند تاتار نام برده می شود. به فارسی گونه اهلی آن را ریواس و وحشی آن را راوند و در اصطلاح محلی بلوچستان به گونه ای از آن که در آن خطه می روید راواش و فیل گوش گویند. به عربی ریباس و ریباج و به هندی آن را ریوند چینی نامند.

ریواس یا راوند گیاهی است چند ساله دارای ساقه ای بلند تا یک متر و بیشتر، ساقه زیر زمینی متورم و ضخیمی دارد. برگ های آن بزرگ، پهن، پنجه ای، کناره آن ها دندانه دار است و به صورت مجتمع در قسمت قاعده گیاه قرار دارند، دمبرگ ها دراز و گوشتی و قرمز ارغوانی هستند. ساقه های مولد گل از درون انبوه برگ ها خارج شده و به 2 – 3 متر ممکن است برسد در قسمت فوقانی محور این ساقه ها گل های خوشه ای به رنگ سبز مایل به زرد و مایل به قرمز ظاهر می شود.

تکثیر ریواس و ریوند از طریق کشت بذر است، ریوند گیاه کوهستان های سرد است ولی در دوره رویش احتیاج به آفتاب دارد، بنابراین باید در نقاط آفتاب گیر کاشته شود. دوران رویش بسته به شرایط اقلیمی 5- 4 ماه است یعنی از اواسط بهار تا اوایل زمستان ولی برای رشد کافی ساقه های زیرزمینی به سرمای زمستان احتیاج دارند. معمول در خاک مرغوب و زراعت خوب از هر گیاه 6 – 8 کیلوگرم ساقه زیرزمینی ضخیم برای مصارف دارویی می توان تهیه کرد. گیاه در دوران رویش احتیاج به آب فراوان دارد.

مشخصات انواع ریوند در بازار !

ریوند چینی به شکل قطعاتی است مدور به رنگ زرد چرک و خیلی سخت، طعم آن تلخ و زیر دندان به شدت صدا می دهد. رنگ گرد آن پس از کوبیدن نارنجی و معمولا در یک طرف هر قطعه ریوند سوراخی است که محل آویزان کردن آن در موقع خشک کردن بوده است.

از نظر ترکیبات شیمیایی به طور کلی ماده تلخی به نام راپونتی سین، یک ماده رنگی به نام رئین، آهک و پتاس و اکسلیک اسید و مالیک اسید، سولفوریک اسید، کریزوفانیک اسید و سرانجام صمغ، نشاسته، تانن و اسانس یافت می شود.

معرفی ریوند و خواص آن

معرفی ریوند و خواص آن

خواص و کاربرد ریوند !

در چین مرسوم است که ریوند را از ریشه گیاه 6 – 7 ساله گرفته در اوایل پاییز از زمین خارج می کنند، و دارویی تلخ و خنک کننده از آن تهیه می کنند که برای ناراحتی های معده، یبوست، دندان درد، سردرد، استسقا، یرقان و خونریزی های داخلی تجویز می شود.

داروی ملین، خونساز، تونیک و مقوی معده و قابض است و به ویژه برای معالجه ناراحتی های ناشی از هجوم الدم در ناحیه لگن زنان، مانند احساس درد در موقع هم بستری و ترشح ادرار با درد و قطع تب های بچه ها و تب مالاریا مفید است. گرد ریوند مخلوط با سرکه برای پراکنده کردن کاهش درد که در اثر ضربه و یا افتادن در عضوی ایجاد شده مفید است و اگر با برنج تخمیر شده خورده شود برای ناراحتی های تنفسی که در اثر حرارت و رطوبت پیدا شده نافع است.

گرد ریوند چه خواصی دارد؟

از نظر حکمای طب سنتی ایرانی ریوند یا بیخ گیاه از نظر طبیعت کمی گرم و خشک است و در عین حال رطوبت دارد به همین دلیل زود کرم می گذارد، از گرد زرد رنگ ریوند که تلخ است به عنوان اشتها آور و مسهل استفاده می شود، اگر گرد ریوند را حرارت دهند، خاصیت مسهلی آن تقریبا از دست می رود ولی سایر خواص آن مانند تقویت معده باقی می ماند. به این دلیل است که گرد آن در مواردی که نظر خاصیت مسهلی آن است به صورت گرد مخلوط با سایر گردها می خورند. گرد ریوند اگر به مقدار 4 گرم خورده شود در عین حال که مسهل است، ایجاد قولنج نکرده و معده و امعا را خسته نمی کند در صورتی که سایر مسهل ها معمولا اشتها را کم کرده و ایجاد ضعف می نمایند ولی ریوند معده را تقویت کرده به هیجان بدن می افزاید.

 

همچنین بخوانید: بهترین و سریعترین راه درمان حالت تهوع و استفراغ

 

دیگر خواص ریوند که بد نیست با آن آشنا شویم

ریوند معمولا در سو هاضمه هایی که بدون تب باشد و با تلخی دهان و احساس درد خفیفی در قسمت فوقانی معده و با یبوست طبع توام باشد و همچنین در سو هاضمه هایی که سبب آن عدم حرکت و نشستن در یک محل باشد و سو هاضمه پیران و سو هاضمه هایی که در زنان عصبانی و اشخاص مبتلا به مالیخولیا وجود دارد بسیار موثر است. ریوند را در موارد اسهال های صفراوی نیز تجویز می نمایند و همچنین در اسهال خونی وبایی به خصوص در ابتدای شروع بیماری که هنوز مدفوع چندان خون آلوده نشده موثر و مفید است.

به طور کلی ریوند به عنوان مسهل اخلاط غلیظ و رقیق و مدر مصرف می شود. گرفتگی های کبد و طحال و روده ها را باز می کند و بادها و نفخ ها را تحلیل می برد و دردهای کلیه و مثانه و رحم را تسکین می دهد و برای رفع برودت معده و کبد و سرفه مزمن، تنگی نفس و سل و زخم ریه، زخم روده و انواع استسقا، یرقان و رفع اسهال خونی و اسهال معمولی و پاک کردن روده ها مفید است.

اگر از گرد ریوند با لعاب به دانه حب درست شود و زیر زبان نگهدارند و آب آن را فرو برند برای سرفه کهنه سرد و مرطوب، تنگی نفس سرد و مرطوب نافع است، اگر با گرد ریوند و هلیله کابلی و غاریقون و صبر زرد حب سازند و بخورند برای پاک کردن دماغ و انواع سردردهای سرد، صفراوی، فلج، سرگیجه، وحشت، مالیخولیا و جنون مفید است. گرد ریوند اگر 30 – 50 گرم با هر غذا بخورند مانند داروهای مقوی اثر می کند و اگر 2 گرم حتی تا 4 گرم بخورند مسهل اثر می کند.

تذکرات : 

  • زنان باردار و مادرانی که نوزاد دارند و شیر می دهند از ریوند استفاده نکنند.
  • اشخاص مبتلا به بواسیر از خوردن ریوند اجتناب کنند.
  • بعضی از اطبا تنها جویدن آن را در دهان و فرو بردن آب آن را خیلی موثر می دانند، ریوند با آب آهک دار و مواد قی آور و دم کرده های قابض و اسیدهای غلیظ و سولفات آهن و روی ناسازگار است و از استفاده آن ها با هم جدا خودداری کنید.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

رب ریوند را با خواص درمان یبوست های مزمن، بهبود عملکرد کبد، تسکین دهنده دردهای کلیه، درمان بیماری‌ های گوارشی، درمان دندان درد، کاهش و درمان سردرد، پیشگیری از ابتلا به دیات و کنترل آن، تصفیه کننده خون، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

1
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0